Strona główna / Forum / Kącik mam / droga do brytyjskiego obywatelstwa i inne pytania dotyczace


Right menu


Kącik mam

Tematy związane z ciążą, macierzyństwem, wychowywaniem dzieci.

Musisz być zalogowany aby uzyskać dostęp do forum. Możesz się zalogować tutaj

Autor

Wiadomość

dianka

21/03/2012 08:58

droga do brytyjskiego obywatelstwa i inne pytania dotyczace

Mam kilka pytan dotyczacych drogi jaka trzeba przebyc aby uzyskac brytyjskie obywatelstwo, wiem, ze wiele z Was juz je ma, lub Wasze dzieci je maja.Mam nadzieje, ze moglybyscie napisac pare rad, odpowiedzi na moje pytania.

-moja rodzina, ma tymczasowa rezydenture(ta niebieska ksiazeczka wydawana na 5 lat)
niedawno urodzila nam sie coreczka, chcemy jej tez wyrobic, taka rezydenture, do home office ciezko sie dodzwnic, a na stronie nie ma zbyt wielu informacji jaka procrdura dla dziecka, z rodziny, ktora posiada juz taka rezydenture.
czy ktoras z was miala taki przypadek, i co zrobilyscie?

- pytanie nr2.
rezydentura stala, wiem, ze nalezy sie po 5 latach, pracy w uk,to trzeba aplikowac poczta,
wiec jak dlugo czekalyscie na rezultat?
i czy trzeba miec stala rezydenture , aby aplikowac o paszport brytyjski?

-pytanie nr3.
-kiedy mozna zlozyc podanie o paszport brytyjski? po 6 latach, pobycie i pracy w UK? czy od razu,jak sie otrzymalo rezydenture stala?

opcja? kiedy dziecko moze dostac paszport brytyjski? czy to jest tak, ze rodzice musze miec stala rezydenture, w czasei kiedy dziecko sie urodzilo w UK?
dzieki za odp z gory.

anna1980

26/03/2012 15:24

Hej,
Co do passportu Dla dziecka to jesli dziecko urodziło sie w uk, jeden z Rodzicow przebywało minimum 5lat w uk przed urodzeniem dziecka i w tym czasie nie pobierał benefitow, pracowalo to mozesz wziasc wniosek z poczty i złożyć o paszport dla dziecka bo mu sie należy. Zadzwon do Identity and passport office i tam powiedza jakie dokumenty musisz jeszcze doslac. Nasza córka tak otrzymała brytyjskie obywatelstwo rok temu. Oczywiscie musisz udowodnić ze jedno z Was pracowało w uk 5lat przed urodzeniem dziecka itd.

Ania
Emma 29/09/2010

dianka

27/03/2012 17:36

dzieki za odpowiedz.
jak wysylalas wniosek o paszport dla corki, to mialas, juz rezydencje stala?

teo

27/03/2012 17:58

Nie trzeba miec zadnego rezydenta do tego, najwazniejszym warunkiem jest udokumentowanie 5 lat pracy przed urodzeniem dziecka. Musi byc ciaglosc pracy,oplacona kazda skladka, miec wszystkie payslipy, Wszystkie P-60 z ostatnich pieciu lat, i oczywiscie rejestracja w WRS jezeli bylas employed.Nie moze byc przerwy w zatrudnieniu wiecej niz 30 dni, wszystko musi byc przez ten okres 5 lat dokladnie udokumentowane.

Wszystkie dokumenty wysylaj zawsze special delivery-ZAWSZE. . Ja osobiscie jeszcze zawsze kseruje wszystko przed wyslaniem,w razie zagubienia mam jakas podkladke ,to takie moje zboczenie ale w dokumentach musze miec idealny porzadek

anna1980

27/03/2012 21:27

Teo ma racje, wszystkie dokumenty lepiej kserowac.
Rezydentura stala nie jest konieczna blunk
Powodzenia

Ania
Emma 29/09/2010

lucaa_rules

28/03/2012 06:18

Dziewczyny wezcie mi to wytlumaczcie bo ja nie wiem. Na stronie UK Border Agency nie ma ani slowa ze trzeba przepracowac 5 lat tylko zeby mieszkac tutaj 5 lat??? Kurna juz zdurnialam....

If you are over 18 and have been living in the United Kingdom for the last five years (or three years if you are married to or a civil partner of a British citizen) you may be able to apply for naturalisation as a British citizen. You may also be able to apply for naturalisation if you or your husband, wife or civil partner is in crown or designated service outside the United Kingdom. Applications for naturalisation are made using application form AN.

Czy to ze trzeba pracowac to jak takie w domysle?? Moze ostatnio jakies przepisy zmienili?

Help happy

Always look on the bright side of life

Clara

28/03/2012 09:34

"you MAY be able to apply"... to "may" duzo mowi blunk
Wypelniajac aplikacje trzeba udukomentowac te 5 lat pobytu tutaj oraz skad sie mialo srodki na utrzymanie, ubezpieczenie itp. Wiec jesli sie nie pracowalo no to raczej trudno jest to udokumentowac.
Jak otworzy sie aplikacje i jakie sa wymagania jest tam wszystko raczej zawarte.
Juz podalam Diance w innym watku linki do naszych wczesniejszych rozmow na tym forum, duzo jest tam informacji ktore moga sie przydac i wklejam je ponizej happy


http://polkadot.pl/pl/forum/kacik...ki_paszport_dla_dziecka/(offset)/100

http://polkadot.pl/pl/forum/kacik...obywatelstwo_dla_dziecka/(offset)/40

http://polkadot.pl/pl/forum/zycie...a_po_5_latach_pracy_w_uk/(offset)/80

Moze jeszcze cos jest ale musialybyscie jeszcze poszukac i zobaczyc.
Pozdrawiam

:)

dianka

29/03/2012 08:14

Czyli po 5 latachpobytu i pracy tutaj, mozna aplikowac o brytyjski paszport?

znalazlam info na temat rezydencji stalej;

If you are an EEA or Swiss national, you can apply for a registration certificate. This is a document which confirms your right of residence in the UK under European law.

When you have lived in the UK for a continuous period of 5 years in accordance with the European regulations, you can apply for a document certifying permanent residence.

Do you need to apply?
Under European law, you do not need to obtain documentation confirming your right of residence in the UK if you are a national of a country in the EEA.

However, if you want to support an application for a residence card by any of your family members who are not EEA nationals, you must demonstrate that you are residing in the UK in accordance with the Immigration (European Economic Area) Regulations 2006 and are 'exercising Treaty rights' in the UK. You are said to be exercising Treaty rights if you are:

employed or self-employed; or
studying; or
economically self- sufficient (meaning that you have sufficient funds to support you without requiring public funds); or
a jobseeker; or
retired; or
someone who has had to cease working in the UK owing to permanent incapacity


Wlasciwie to nie musimy tego miec. A myslalam, ze potrzeba, to miec do brytyjskiego obywatelstwa.

BO.

My mamy rezydencje tymaczasowa, po przepracowaniu 12 miesiecy na WRS, aplikwalismy do Home oFFice, o taka niebieska ksiazeczke.
Maialyscie cos takiego? Wysylalyscie to tez na brytyjski paszport?

Clara

29/03/2012 09:48

O stala rezydenture mozna sie starac po 5 latach ale o paszport o naturalisation dopiero po 6, po roku od otrzymania prawa do rezydentury stalej.

:)

dianka

30/03/2012 08:43

Calra, ale na strone home office, w tych informacjach co podalam,jest napisane, ze nie musimy sie starac o rezydencje stala, bo automatycznie ja nabywamy, po 5 latach przebywania w UK.
Rezydencja stala jest potrzebna tylko, jesli Twoj partner jest spoza Unii Europejskiej, i wtedy potrzebuje homeoffice od Ciebie takiej rezydentury, na potwierdzenie Twojego statusu.

Pytanie:

Jak to jest z brytyjskim obywatelstwem? Czy jak np. maz bedzie sie staral o brytyjskie obywatelstwo(5lat pracowal itp) a ja nie mam 5 lat przepracowanych, bo zajmowalam sie dwojka malych dzieci, czy dla mnie jest szansa tez , moge sie ubiegac o brytyjskie obywatelstwo w tym samym czasie jak moj maz? czy kazdy z malzonkow , jest rozpatrywany indywidualnie? czy maz moze zrobic tzw. joint application dla calej rodziny?

Opowiedz byla powyzej , odnosnie dziecka.

A jak to bylo z Wami, doroslymi? Po5 latach w UK, aplikowalyscie o brytyjskie obywatelstwo?

dianka

02/04/2012 07:24

hej, dziewczyny, czyzby zadna Z WAS nie ubiegalasie o brytyjskie obywatelstwo?nikt nie moze pomoc w udzieleniumi opdowiedzi?