Strona główna / Nasze sprawy / Domowe ABC / Smaki Wielkiej Brytanii



Right menu


Smaki Wielkiej Brytanii

Malgorzata Sychta

25.09.2011

Kuchnia brytyjska, która wielu z nas kojarzy się raczej negatywnie, jest – wbrew pozorom...

Brytyjska kuchnia nie jest szczególnie popularna. Nawet rodowici mieszkańcy Wysp chętniej niż po rodzime dania sięgają po potrawy hinduskie, włoskie i marokańskie. Większość ludzi, spytanych o tradycyjną brytyjską potrawę, będzie potrafiło wymienić jedynie fish & chips. Czyżby tutejsza kuchnia była aż tak uboga?

W żadnym wypadku! Kuchnia brytyjska, która wielu z nas kojarzy się raczej negatywnie, jest – wbrew pozorom – bogata i różnorodna. Tradycyjne potrawy znane w całym kraju przeplatają się z egzotycznymi wpływami i regionalnymi specjałami. Warto przyjrzeć im się bliżej, spróbować, a kto wie, może nawet polubić.

„Full English” – śniadanie mistrzów

O angielskim śniadaniu można powiedzieć wiele, ale z pewnością nie to, że jest zdrowe. Kiedyś podawane w wielu domach, zostało wyparte przez płatki śniadaniowe i croissanty.

Teraz najczęściej można się z nim zetknąć w hotelach, pensjonatach i kawiarenkach zwanych pieszczotliwie „greasy spoons”. Jeśli nie wykonujesz ciężkiej fizycznej pracy, istnieje szansa, że po takim śniadaniu nie będziesz głodna aż do następnego dnia.

Masz ochotę na angielskie śniadanie, ale przeraża cię wizja ociekającego tłuszczem bekonu i nasiąkniętych olejem grzybów? Nic prostszego: możesz przygotować w domu zdrowszą wersję popularnego „fry-up”. Gordon Ramsay w swojej książce „Healthy Appetite” podpowiada, jak to zrobić.
Składniki dla 4 osób:

  • trochę oliwy z oliwek
  • 4 grzyby portabello, oczyszczone
  • 300 g pomidorków cherry
  • szczypta soli i pieprzu
  • 16 plastrów wędzonego chudego bekonu
  • 8 dużych jaj
  • odrobina białego octu winnego
  • 8 kromek chleba żytniego, podpieczonego w tosterze

Rozgrzej grill do najwyższej możliwej temperatury. Wyłóż dużą blachę do pieczenia folią aluminiową, ułóż na niej grzyby (bez nóżek, kapeluszem do dołu), obok ułóż pomidory. Skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem. Na drugiej blasze wyłożonej folią ułóż w jednej warstwie plastry bekonu. Grilluj w piekarniku przez 5 minut, aż grzyby zmiękną, a bekon zrobi się złotobrązowy wokół krawędzi.

W szerokim, płytkim garnku zagotuj wodę, dodaj do niej odrobinę octu. Jajka wybij po jednym do kubków. Zamieszaj wodę w garnku tak, by zrobił się wir, następnie delikatnie wrzucaj po jednym jajku w jego środek, po czym zmniejsz gaz. Gotuj przez 1 ½ minuty, jeśli jajka były w temperaturze pokojowej, albo 2 minuty, jeśli były wyjęte prosto z lodówki. Białka powinny być ścięte, ale żółtka nadal płynne.

Bekon, grzyby, pomidory i tosty ułóż na talerzach. Jajka wyłów łyżką cedzakową, ułóż na tostach i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj od razu.

Pierożkiem Kornwalia stoi...

Popularność cornish pasties, czyli kornwalijskich pierożków, sięga dziś daleko poza region, z którego pochodzą. Trudno się temu dziwić. Wygodne w transporcie, nie sprawiające kłopotów w jedzeniu (kto próbował w biegu zajadać hamburgera, fajitę albo doner kebaba, ten wie, w czym rzecz), pożywne, a do tego bardzo smaczne. Wprawdzie nie wiadomo, czy faktycznie wywodzą się z Kornwalii, ale to właśnie tam, w XVII i XVIII wieku, stały się ważnym elementem codziennej diety górników wydobywających cynę.

Tradycyjnie nadziewane farszem z wołowiny, ziemniaków, cebuli i brukwi, doczekały się rozmaitych wariantów. Mają kształt litery „D”, są dość duże i pieczone na złocisty kolor. Idealny cornish pasty po upieczeniu i ostudzeniu powinien zachowywać swój kształt. Czy łatwo je zrobić? Jak z każdymi pierogami, jest z nimi trochę zachodu, ale warto spróbować, korzystając z przepisu BBC Good Food.

Składniki na 4 pierożki:

  • 125 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 125 g smalcu
  • 500 g mąki pszennej, plus odrobina do oprószenia blatu
  • 1 rozkłócone jajko

Na farsz:

  • 350 g steku wołowego, drobno posiekanego
  • 1 duża cebula
  • 2 średniej wielkości ziemniaki, obrane i pokrojone w cienkie plastry
  • 175 g brukwi, obranej i pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

Masło i smalec rozetrzyj palcami albo wymieszaj w malakserze z mąką i odrobiną soli. Dodaj 6 łyżek zimnej wody, by powstało twarde, zwarte ciasto. Podziel na 4 równe części i wstaw do lodówki na 20 minut.

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni (200 z termoobiegiem). Wymieszaj składniki farszu z 1 łyżeczką soli. Rozwałkuj kawałki ciasta na obsypanym mąką blacie tak, by powstały okręgi wielkości ok. 23 cm. Na środku każdego okręgu ułóż ¼ nadzienia, krawędzie ciasta wysmaruj rozkłóconym jajkiem, ostrożnie złóż tak, by się zetknęły i sklej. Posmaruj resztą jajka i piecz na blasze przez 10 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 180 stopni (160 z termoobiegiem) i piecz kolejne 45 minut, aż pierogi zrobią się złociste.

Brytyjsko-hinduski kurczak tikka masala

Minęło już 10 lat, odkąd Robin Cook, ówczesny minister spraw zagranicznych, nazwał kurczaka tikka masala „prawdziwie brytyjską potrawą narodową”. W hinduskich restauracjach na terenie Wielkiej Brytanii to najbardziej popularne danie, choć jego pochodzenie jest kwestią sporną: niektórzy twierdzą, że wywodzi się z Punjabu, a inni, że jego korzeni należy szukać w londyńskim Soho w latach 70.

Bez względu na to, skąd się wziął, kurczak tikka masala wciąż święci triumfy nie tylko wśród miłośników kuchni hinduskiej. Aromatyczny, ale nie piekielnie ostry, w pysznym, kremowym sosie, smakuje wprost wybornie. Do tego bardzo łatwo go przyrządzić. Lista składników jest wprawdzie długa, zaś marynatę należy przygotować na dzień przed, by kurczak porządnie przeszedł przyprawami, ale warto. Jamie Oliver w książce „School Dinners” podpowiada, jak to zrobić.

Składniki dla 4 osób:

  • ½ świeżej czerwonej papryczki chilli, oczyszczonej z nasion
  • 1 obrany ząbek czosnku
  • 15 g świeżego imbiru
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • szczypta papryki w proszku
  • ½ łyżki garam masala
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 3 gałązki świeżej kolendry, listki posiekane, łodygi zachowane
  • 400 g filetu z piersi kurczaka, pokrojonego w 2,5-centymetrową kostkę
  • 1 mała cebula, obrana i pokrojona w plasterki
  • ½ czerwonej i ½ zielonej papryki, oczyszczonej z nasion i pokrojonej w plasterki
  • po szczypcie mielonego cynamonu, mielonej kolendry i kurkumy
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml gęstej śmietany

Przygotuj marynatę: zmiksuj chilli, czosnek, imbir i olej w malakserze, dodaj paprykę w proszku, garam masalę, koncentrat pomidorowy i łodygi kolendry, znów krótko zmiksuj na pastę. Kawałki kurczaka ułóż w misce, pokryj dokładnie marynatą i wstaw do lodówki na całą noc.

Następnego dnia rozgrzej na średnim ogniu w garnku trochę oleju. Podsmaż na nim cebulę, paprykę i przyprawy przez około 10 minut, uważając, by się nie przypaliły. Dodaj pomidory z puszki i jogurt oraz kawałki kurczaka. Gotuj przez 15-20 minut na małym ogniu. Przed podaniem wmieszaj śmietanę i udekoruj liśćmi kolendry. Podawaj z ryżem albo chlebkami naan.

Podsumowując, nie taka angielska kuchnia straszna, jak ją malują. Wystarczy poznać ją bliżej i spojrzeć na nią z innej perspektywy!

Chcesz dodać coś od siebie lub zadać pytanie? Dołącz do naszego forum!

Drukuj Wyślij znajomym