Strona główna / Nasze sprawy / Domowe ABC / Przepisy na mrożone kawy



Right menu


Przepisy na mrożone kawy

Zespół Polkadot

30.07.2010

Nic nie przynosi takiego ukojenia gorącym latem jak mrożona kawa...

Oto kilka fantastycznych przepisów na kawowe pyszności. Poniższe przepisy zostały opracowane w oparciu o sosy smakowe firmy Sweetbird.

Mocha Frappe 0,3 l

  • Pojedyncze espresso
  • 3 kostki cukru
  • 50 ml zimne mleko
  • 3 pompki sosu czekoladowego
  • 20 ml sosu toffi
  • Cały kubek 0,3l z kostkami lodu
  • 1 płaska gałka lodów toffi

Całość miksujemy w blenderze.

Caffe Frappe 0,3 l

  • Pojedyncze espresso
  • 3 kostki cukru
  • 70 ml zimne mleko
  • 20 ml sosu toffi
  • Cały kubek 0,3l z kostkami lodu
  • 1 płaska gałka lodów toffi

Całość miksujemy w blenderze.

Espresso Shakerato

  • Pojedyncze espresso
  • 2 kostki cukru
  • Kostki lodu

Wszystko wrzucamy do shakera.

Podajemy w kieliszku do koktajli.

Latte Mrożona 0,3 l

  • Pojedyncze espresso
  • 3 kostki cukru
  • 100 ml zimne mleko
  • 1/3 kubka 0,3l z kostkami lodu (3-4 kostki)
  • 1 płaska gałka lodów waniliowych/syrop waniliowy

Całość miksujemy w blenderze, na wierzch dodajemy bitą śmietanę.

Latte Lodowa

  • Pojedyncze espresso
  • 2 pompki syropu smakowego
  • ¾ kubka 0,3l z kostkami lodu
  • Zimne mleko

Do kubka wlewamy syrop i zaparzone espresso, wsypujemy kostki lodu a całość uzupełniamy mlekiem.

Czekoladowo-Miętowy Shake

  • ½ kubka 0,3 l kostek lodu
  • 70 ml zimne mleko
  • 1 pompki sosu czekoladowego
  • 20 ml syropu miętowego
  • Cały kubek 0,3l z kostkami lodu

Całość miksujemy w blenderze.

Wanilia Caffe Mrożona 0,3l

  • Pojedyncze espresso
  • 2 pompki syropu waniliowego
  • 4 pompki syropu malinowy
  • 70 ml zimne mleko
  • ½ kubeka 0,3l kostek lodu

Całość miksujemy w blenderze.

Caffe Bananowy Song

  • Pojedyncze espresso
  • 3 kostki cukru
  • 120 ml zimne mleko
  • Połówka banana
  • 1/3 kubka 0,3l z kostkami lodu (3-4 kostki)

Całość miksujemy w blenderze.

Cool Caramel

  • 2 pompki sosu karmelowego
  • Zimne mleko
  • Kostki lodu

Wszystko miksujemy w blenderze. Podajemy w wysokiej szklance ozdabiając górę czekoladowym i karmelowym sosem.

Strawberry-X-treme

  • 150 ml sosu truskawkowego
  • ¾ banana
  • 50 ml soku jabłkowego

Całość miksujemy.

Przygotowanie sosu truskawkowego:

1kg truskawek, 120 ml cukru

Ice Cappuccino 0,3l

  • Pojedyncze espresso
  • 3 (30ml) pompki sosu czekoladowego
  • 2 kostki cukru
  • 100 ml zimne mleko
  • kostki lodu

Wszystko wrzucamy do shakera.

Artykuł powstał z pomocą kawiarni Srebna Cafe w Warszawie.

Chcesz coś dodać od siebie lub o coś zapytać? Dołącz do naszego forum!

Drukuj Wyślij znajomym