Strona główna / Nasze sprawy / Domowe ABC / Gordon Ramsay – człowiek z pasją



Right menu


Gordon Ramsay – człowiek z pasją

Malgorzata Sychta

12.04.2009

Artysta, arogant, ekscentryk. Przez niektórych uważany za dziwaka, przez innych - za geniusza.

Wystarczy jeden rzut oka na Gordona Ramsaya przy pracy, by zorientować się, że gotowanie jest dla niego prawdziwą pasją. W kuchni nie uznaje kompromisów. Jeśli coś nie jest perfekcyjne, klnie, krzyczy i nie szczędzi ostrych komentarzy. Ramsay żyje tym, co robi.

A przecież jego kariera mogła potoczyć się zupełnie inaczej. Z pochodzenia Szkot, urodzony w 1966 roku Gordon był bardzo obiecującym młodym piłkarzem. Przez trzy lata grał w Glasgow Rangers i wydawało się, że zostanie zawodowym sportowcem, jednak kontuzja zamknęła przed nim tę drogę. Ramsay zdecydował się więc wrócić do college’u, gdzie zaczął studia na wydziale hotelarskim.

Jego przygoda z gotowaniem rozpoczęła się od pracy w hotelach pod czujnym okiem słynnych mistrzów kuchni, a jego pierwszym mentorem był znany z programu „Hell’s Kitchen” Marco Pierre White. Niektórzy twierdzą, że to od niego Ramsay nauczył się bezkompromisowego podejścia do sztuki kulinarnej.

Imperium

Czy było tak naprawdę? Nie wiadomo. Wiadomo za to, że kariera Gordona Ramsaya potoczyła się błyskawicznie. Jego nazwisko szybko stało się rozpoznawalne wśród ludzi ceniących sobie dobrą kuchnię. Pierwsza restauracja, Restaurant Gordon Ramsay, którą otworzył w Chelsea w 1998 roku, stała się zalążkiem prawdziwego imperium.

Ramsay jest dziś właścicielem ponad dwudziestu restauracji na całym świecie – i wcale nie zamierza na tym poprzestać. Nic dziwnego, skoro każdy otwarty przez niego lokal z miejsca staje się popularny. Już w 2001 roku Restaurant Gordon Ramsay została wyróżniona trzema prestiżowymi gwiazdkami Michelin. To oznaka najwyższej jakości, rozpoznawany na całym świecie symbol kulinarnego mistrzostwa, przyznawany tylko najlepszym. Restauracje Ramsaya na całym świecie mają tych gwiazdek 14.

Bardzo zajęty człowiek

Ale to nie wszystko. Bo przecież są jeszcze puby (pierwszy, The Narrow, został otwarty w londyńskim Limehouse w 2007 roku). Są jeszcze popularne i świetnie się sprzedające książki kucharskie, w tym najnowsza, „Cooking for Friends”, zawierająca przepisy, z których może korzystać nawet początkujący kucharz. Są programy telewizyjne: „The F Word”, „Kitchen Nightmares”, a ostatnio „Gordon Ramsay: Cookalong Live”, w którym najsłynniejszy brytyjski szef kuchni zachęca widzów, by gotowali razem z nim, obserwując to, co dzieje się na ekranie. Program, emitowany na antenie Channel 4 w piątkowe wieczory, ogląda co tydzień ponad 2,5 miliona widzów. Co tu kryć, Ramsay jest z pewnością bardzo zajętym człowiekiem.

Gwiazda kuchni, gwiazda ekranu

Jest też obiektem westchnień wielu kobiet. I trudno się nie dziwić: wysoki, świetnie zbudowany, z wiecznie rozwichrzoną czupryną, niezwykle pewny siebie, a do tego doskonale radzący sobie w kuchni mężczyzna to rzadkość. Fakt, że klnie jak szewc i nie zawsze potrafi utrzymać język za zębami, jeszcze dodaje mu uroku. Choć bywa obcesowy i, delikatnie mówiąc, nie do końca dobrze wychowany, jest też zabawny i ma do siebie spory dystans.Jest przyjacielem gwiazd, w tym Victorii Beckham, wraz z którą miał nawet otworzyć specjalizującą się w brytyjskiej kuchni restaurację w Los Angeles. Producenci telewizyjni również uwielbiają jego charyzmę, specyficzne poczucie humoru i energię, która przyciąga widzów jak magnes.

Na językach

Sława ma, naturalnie, także swoje złe strony. Plotki i pomówienia są jedną z nich, a w kraju, w którym szefom kuchni nadaje się status gwiazd, osoba formatu Gordona Ramsaya nie ucieknie od nich, choćby probówała. W listopadzie ubiegłego roku świat obiegła wiadomość, że znany kulinarny mistrz, uchodzący za przykładnego męża i ojca, od siedmiu lat romansuje z niejaką Sarah Symonds. Ramsay konsekwentnie twierdził, że nic takiego nie miało miejsca, ale przez chwilę wydawało się, że jego małżeństwo stoi na krawędzi rozpadu.

Na szczęście żona Gordona i matka czwórki jego dzieci, Tana, okazała się wyrozumiała i postanowiła dać mu szansę. Wygląda więc na to, że wszystko wróciło do normy na froncie rodzinnym. A to oznacza, że Gordon może znów skupić się na tym, co kocha najbardziej, czyli na gotowaniu.

Mało kto wie, że...

Gordon Ramsay jest leworęczny. Ma 188 cm wzrostu.

W 2004 roku jego program „Kitchen Nightmares” był nominowany do nagrody BAFTA, przyznawanej przez Brytyjską Akademię Sztuk Filmowych i Telewizyjnych.

W lipcu 2006 odebrał z rąk królowej Elżbiety II Order Imperium Brytyjskiego (Order of the British Empire - OBE) za wybitne zdolności kulinarne.

Od 9 lat bierze udział w Maratonie Londyńskim. W 2008 roku ukończył bieg z wynikiem 04:20:11. Zamierza ukończyć 10 maratonów w 10 następujących po sobie latach, więc jest już bliski osiągnięcia celu.

W niedziele Ramsay, znany z dbałości o dobrą formę, często biega w Richmond Park, tak więc nie zdziwcie się, jeśli mignie wam gdzieś jego wiecznie rozczochrana głowa!

Chcesz spróbować?

Dla miłośników (i miłośniczek) dobrej kuchni restauracje Gordona Ramsaya są rajem na ziemi. Zawsze świeże, sezonowe produkty, oryginalne przepisy i niebanalne połączenia smaków są ich znakiem firmowym. Choć kryzys szaleje, warto choć raz spróbować doskonałych potraw w jednym z przybytków najsłynniejszego brytyjskiego szefa kuchni. Oto najsłynniejsze z nich:

Restaurant Gordon Ramsay – wyszukana, subtelna francuska kuchnia, która zaspokoi nawet najwyższe wymagania. Adres: 68 Royal Hospital Road, London SW3 4HP

Gordon Ramsay at Claridges – prawdziwie luksusowe wnętrze w stylu Art Deco, nowoczesna europejska kuchnia. Adres: 49 Brook Street, London W1K 4HR

Murano – klasyczna elegancja w każdym calu, silne włoskie akcenty w menu. Adres: 20 Queen Street, London W1J 5PR

Maze – widok na piękne ogrody Grosvenor Square, połączenie francuskiej kuchni z nowatorskim, azjatyckim sposobem jedzenia: można zamówić kilka małych dań i delektować się różnymi smakami. Adres: 10-13 Grosvenor Square, London W1K 6JP

The Narrow – pub w budynku byłego browaru, z widokiem na Tamizę. Klasyczne brytyjskie menu zmienia się wraz z porami roku. Adres: 44 Narrow Street, London E14 8DP

Chcesz coś dodać od siebie lub o coś zapytać? Dołącz do naszego forum!

Drukuj Wyślij znajomym