Strona główna / Mama i dziecko / Starszaki / Zdrowe przekąski dla dzieci/ odcinek biszkopt



Right menu

Najczęściej czytane

Kariera młodej mamy

Poszukiwanie pracy po narodzinach dziecka może się okazać nie lada wyzwaniem.

Urlop macierzyński

Zasady i warunki przysługiwania urlopu macierzyńskiego w Wielkiej Brytanii.


Zdrowe przekąski dla dzieci/ odcinek biszkopt

Magda Korolczuk

03.11.2016

Wbrew pozorom upieczenie biszkoptu nie jest skomplikowane. Ważne, żeby zastosować się do kilku zasad...

Niemowlakowi, który potrafi sam siadać i rączką kierować jedzenie do buzi, rozszerzamy dietę. Nie zaleca się podawania przekąsek miedzy posiłkami, ale jeżeli już mamy podać coś, warto, żeby było to choć w miarę wartościowe. I nie mówię tu o chrupkach kukurydzianych czy wafelkach ryżowych, tylko o biszkopcie przy założeniu, że owoce są stałym posiłkiem dnia np. podajemy je na podwieczorek.

O ile chrupki da się znaleźć bez zbędnych dodatków, o tyle biszkopty sklepowe posiadają najrozmaitsze składy nie do zaakceptowania dla mamy niemowlęcia, a tym bardziej dla mamy niemowlaka, który dla przykładu jest na diecie bezlaktozowej. Mowa tu o mojej Eli. Jak sobie z tym radzić? Według najnowszego schematu żywienia w 7 miesiącu można wprowadzić całe jajko, co rozwiązuje nam problem.

I dlatego akurat biszkopt warto upiec w domu. Czasami wypiekam małe sztuki, takie do wzięcia przez malucha do rączki. Można upiec biszkopt w dużej blaszce i tak przygotowane ciasto pokroić na kawałki. Dla mojej 7 miesięcznej Eli czasami kruszę do owoców w porze podwieczorkowej, otrzymując tym samym zdrowy, pełnowartościowy deser dla malucha. 

Wbrew pozorom upieczenie biszkoptu nie jest skomplikowane. Wiem to, bo piekę go praktycznie co drugi dzień od paru ładnych lat. Ważne, żeby zastosować się do kilku zasad, a będziemy w pełni ukontentowani z efektów. Ma być wyrośnięty, pulchny i nie powinien opaść.

Niezależnie od przepisu warunkiem udanego wypieku jest pokojowa temperatura wszystkich składników, przesiana mąka, ubicie jaj do białości, bąble i zrzut gorącego ciasta w blasze z ok. pół metra.

Przepis na biszkopt Cioci Marysi, według którego od lat piekę ciasto.

Składniki: (na tortownicę 26”): 4 jaja, szklanka cukru, półtorej szklanki mąki pszennej

Robota: Jaja ubijamy z cukrem do białości. Podczas dalszego ubijania dosypujemy po łyżce przesianą mąkę.  Po dodaniu całej mąki ubijamy jeszcze chwilę, do momentu aż zaczną pojawiać się w cieście bąble. Gotowe przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170stC. Piekę około 40 minut do suchego patyczka. Upieczone wyjmuję z piekarnika i w blaszce zrzucam z ok. pół metra na podłogę. Nie radzę zrzucać ciasta w porze drzemki dzidziusia.

W sezonie owocowym dodaję świeże truskawki, jabłka lub śliwki. Na imprezy oprócz owoców tuninguję owsianą kruszonką.  

Chcesz coś dodać od siebie lub o coś zapytać? Dołącz do naszego forum!

Magda Korolczuk jest autorką bloga kulinarnego www.domowewyroby.com.pl oraz redaktorką magazynu Specjalności Zakładu. Doradza kulinarnie na Kobiecym Białymstoku i portalu dla Polek w Wielkiej Brytanii Polkadot.pl

Drukuj Wyślij znajomym