Strona główna / Forum / Nasze sprawy / Przepisy na Wielkanoc :)


Right menu


Nasze sprawy

Miej czas dla siebie! Porozmawiaj o swoim związku, modzie, zdrowiu, urodzie, przepisach.

Musisz być zalogowany aby uzyskać dostęp do forum. Możesz się zalogować tutaj

Autor

Wiadomość

wiosenka26

07/04/2011 14:03

Przepisy na Wielkanoc :)

Dziewczyny zbliza sie wielkimi krokami Wielkanoc. Co przygotowuje sie u Was na wielkanocny stol? Szukam inspiracji na slodkosci i nie tylko happy

madzia77

13/04/2011 06:49

Moj przepis na Wielkanoc-przy pieknej pogodzie zapakowac plecak kanapek termos kawy i rodzinke do samochodu wyruszyc na wycieczke z dala od gotowania i obzerania sie -ja nie robie w tym roku swiat Wielkanocnych nie mam dla kogo gdybyktos przyjechal to czemu nie a tak dla nas nie szykuje nic postanowilismy z mezem ze w tym rok Wielkanoc spedzimy poza domem pobedziemy sobie z corkami na wycieczke pozwiedzamy ,spedzimy czas razem -tak stojac i szykujac w domu jedzenie ja narobie sie jak durna a i tak polowa tego nie bedzie zjedzona wiec nasz przepisn na WIELKANOC-odpoczac od ,gotowania,zmartwien i problemow .Oczywiscie nie mowie zeby kadza z nas tak zrobila ja poprostu musze odpoczac bo w mojej rodince duzo smuku teraz i zmartwien wiec chce troche odreagowac choc mialam fajne plany na wielkanoc miala byc moja mama i brat ale niestety nie przyleca brat 11 marca mial powazny wypadek porazenie pradem lezy od miesiaca w szpitalu dlatego te swieta nie beda radosne i nie szykuje nic ,pozdrawiam i zycze wszystkim innym WESOLEGO JAJKA .

Magdalena
Arabellka 12.12.08.
Wiktoria.20.04.2001.
Fatima.18.01.1997.

wiosenka26

14/04/2011 07:40

madzia, super pomysl z takimi swietami, mysle, ze tak lepiej sie odpoczywa niz siedzac za stolem i zajadajac tuzin jajek. zazdrosze, u nas pewnie tradycyjnie bedzie, ale twoj "przepis" dorzucam do "ulubionych" happy

madzia77

14/04/2011 14:05

WIOSENKA
Dziekuje malenka wiesz co powiem tak ja z checia zrobila bym swieta takie tadycyjne ale mam juz dosc stania gotowania robienia tego wszystkiego szykowanai latania po sklepach i pozniej spedzenia godzin w kuchni a i tak nikt tego nie doceni hihi a zarelko bedzie psulo sie w lodowce tak jest czesto-po drugie starsznie malo czasu spedzam z mezem a on z nami pracuje caly dzien,wraca wieczorem i tyle go mamy ja meza a moje dzieci tate w niedziele to dzien zlatuje tak szybko ze nawet nie wiem kiedy mija -tak wiec postanowilismy ze swieta spedzamy na wycieczce chcemy sie soba nacieszyc a odbijemy sobie na Boze Narodzenie.Pozdrawiam kochana i mam nadzieje ze na te swieta nie przybedzie ci kilogramow od jajeczek i babeczek i beda one udane dla ciebie i twojej rodzinki.

Magdalena
Arabellka 12.12.08.
Wiktoria.20.04.2001.
Fatima.18.01.1997.

Anna77

23/04/2011 22:43

Żurek

Składniki

3 szklanki zakwasu na żur
40 dag białej kiełbasy
10 dag wędzonego boczku
cebula
3 suszone grzyby
3 jajka
2/3 szklanki śmietany 18-procentowej
2 łyżeczki majeranku
2 ząbki czosnku
łyżeczka kminku
sól
pieprz

1. Grzyby umyć, moczyć 20 min. Cebulę obrać i przekroić na ćwiartki. Czosnek obrać, następnie rozetrzeć. Jajka ugotować na twardo, obrać.

2. Kiełbasę kilkakrotnie nakłuć widelcem. Cebulę, grzyby i czosnek zalać 3 szklankami wody, zagotować. Włożyć kiełbasę oraz boczek, gotować na małym ogniu około 40 min. Boczek i grzyby wyjąć z wywaru, przeznaczyć do innych celów. Kiełbasę wyjąć, pokroić w plasterki.

3. Do wywaru wlać zakwas na żur, dodać majeranek, kminek, pieprz, sól, kiełbasę. Żurek zagotować, zdjąć z ognia i połączyć ze śmietaną. Jajka pokroić na cząstki, rozłożyć na talerzach i zalać zupą.

Agra35

09/03/2017 08:10

Dziewczyny a macie moze przepis na taki prawdziwy domowy pasztet?

basia29

09/03/2017 09:31

W tym roku na Wielkanoc będę piekła ten pasztet:
https://www.przepisy.pl/przepis/pasztet-domowy-z-lesnymi-grzybami

Kilka razy już robiłam, nie tylko na święta ale również do kanapki ( mąż lubi sobie zjeść zamiast w\ędliny i wcale mu się nie dziwię ponieważ taki pasztet jest smaczniejszy i przynajmniej wie co je....).

Najsmaczniej wychodzi z zasuszonymi w domu grzybami. Jesli jednak nie masz to możesz kupic w markecie. Również powinno byc smaczne.

Bond Girl

28/03/2018 20:44

Odgrzebalam temat zeby dodac cos z tradycji wielkanocnej w Wielkiej Brytanii happy

Przepis na tzw. 'hot cross buns'. Przepis pochodzi ze strony https://www.bbcgoodfood.com/recipes/10119/easy-hot-cross-buns

FOR THE BUNS
500g strong white bread flour
½ tsp salt
2 heaped tsp mixed spice
50g caster sugar
50g butter, chopped into cubes
200g mixed dried fruit
7g sachet easy-blend dried yeast
200ml milk
2 eggs

For the crosses & glaze
3 tbsp plain flour
honey or golden syrup, for brushing

METHOD
Tip the flour into a bowl and stir in the salt, mixed spice and sugar.

Rub in the butter with your fingertips. Stir in the dried fruit, then sprinkle over the yeast and stir in. Gently warm the milk so it is hot, but still cool enough to put your finger in for a couple of seconds. Beat with the eggs, then pour into the dried ingredients.

Using a blunt knife, mix the ingredients to a moist dough, then leave to soak for 5 mins. Take out of the bowl and cut the dough into 8 equal pieces.

Shape the dough into buns on a floured surface. Space apart on a baking sheet, cover loosely with cling film, then leave in a warm place until half again in size. This will take 45 mins-1 hr 15 mins, depending on how warm the room is.

When the buns are risen, heat oven to 220C/fan 200C/gas 7. Mix the flour with 2 tbsp water to make a paste. Pour into a plastic food bag and make a nick in one of the corners. Pipe crosses on top of each bun.

Bake for 12-15 mins until risen and golden. Trim the excess cross mixture from the buns , then brush all over with honey or golden syrup. The buns will keep fresh for a day. After that they are best toasted and served with butter.

Host/ From London with love....